Kuma nije dugme

Kao najvažniji gost i podrška na vašem venčanju kuma ima svoj zadatak, proverite šta su njene obaveze

 

Prijateljstvo je jedna od najvrednijih stvari koje možete imati, a ako želite da odnos sa svojim drugaricom podignete na viši nivo, onda ćete joj to pokazati ukazavši joj čast da bude vaša venčana kuma na venčanju. Kumstvo se, kako kažu, ne odbija, ali kada su dve najbolje drugarice u pitanju, ono ne samo da se ne odbija već mu se pristupa sa posebnom pažnjom, jer predstavlja neraskidivu vezu. Evo šta to zapravo znači.

 

Organizacija venčanja

Kada ste odabrali kumu, to znači da ste se duplirali, i to bukvalno, jer sa njom delite sve detalje oko organizacije venčanja koje će ona proći sa vama i potruditi se da vam olakša svaki korak. Nekada vam nije potrebna konkretna pomoć oko organizacije, ali vam znači kada imate podršku i znate da imate nekog na raspolaganju uvek kada je potrebno.

 

Venčanica

Ništa lepše nego kada sa svojom najboljom prijateljicom koja će vam uskoro biti kuma podelite trenutak odabira venčanice. Mladoženja, kako tradicija nalaže, u tome ne može da vam pomogne jer ne sme da vas vidi u venčanici pre venčanja. Ona je tu da vas slika dok probate venčanicu i pomogne vam u konačnom odabiru.

 

Devojačko veče

Po pravilu, kuma je glavni organizator devojačke večeri. Ona odlučuje gde će se održati, kako će izgledati, ko će od vaših drugarica biti pozvan, da li ćete nositi sve iste majice ili će mlada nositi veo kako bi se znalo da je ona ta koja je stala na ludi kamen. Vrlo je važno da se kuma konsultuje sa mladom kako bi znala šta ona tačno želi. Neke mlade vole iznenađenja, pa to kuma radi krišom sa ostalim devojkama.

 

Kuma tradicionalno treba da…

Običaji nalažu da su njena zaduženja da na dan venčanja poklanja mladi nešto što će ona nositi, najčešće podvezicu, da ona kupuje drugi bidermajer, da obavezno donosi poklon mladencima, da donese kuminu čuvenu tortu koja je najvažnija posle mladenačke, da ona drži zdravicu, da plaća muziku i bude najveseliji gost zadužen za atmosferu. Kada je reč o crkvenom venčanju, kuma kupuje sveću koju drži u crkvi i belo platno.

 

Podrška na dan venčanja

Kuma treba da bude tu kada oblačite venčanicu, da proveri da li je svaki detalj koji ste zajedno osmislile na svom mestu. Da vam pridrži veo ili šlep kada zatreba, da vas smiri ako se iznenada pojavi trema i da možete da se oslonite na nju u svakom trenutku na dan venčanja, kao i u životu kada venčanje prođe.

 

Zato se kaže da kuma nije dugme!