Najvažniji izbor mladenaca – kum!

Jasno je da su mlada i mladoženja najvažnije uloge na venčanju, ali ne smemo da zaboravimo još jednu koja ide odmah iza bračnog para, a to je venčani kum! On ili ona su najvažniji gost na venčanju, jer ne samo da jednako brinu o organizaciji venčanja kao vi već su i vaša puna podrška u svakom smislu te reči. Već ste čuli do sada da se kumstvo ne odbija, ali odgovor na to pitanje možda niste znali. Naime, naša tradicija oduvek je smatrala da je to velika čast i privilegija, jer kum je svedok vaše ljubavi ne samo tokom venčanja, već i tokom čitavog života.

Njegov zadatak je da obezbedi burme i drži sveću u crkvi dok traje crkveno venčanje, ali i da se potpiše u opštini kao zakonski svedok vašeg tek sklopljenog braka. Ovo su osnovne obaveze, ali što se običaja tiče to morate da dodate sami da proverite, jer oni se razlikuju od mesta do mesta.

Odabir kuma je velika stvar, jer on postaje veoma važna ličnost koju poštujemo kao najbližu rodbinu, kako nalaže naša tradicija. Od trenutka kada ulazi u porodicu on postaje zaštitinik i duhovni rod dvoje ljudi kojima kumuje, zato je kum najvažniji izbor mladenaca.

 

Po kojim standardima ste vi odabrali svog venčanog kuma?