8 običaja koji se poštuju u Srbiji

Od mnogo običaja može da vam se zavrti u glavi, zato smo napravili listu od osam koji se redovno poštuju, sledi kratki vodič.

Tradicionalno venčanje sa sobom nosi mnogo lepih stvari, ali i mnogo obaveza koje treba isplanirati, organizovati i uzeti u obzir. Jedna od tih stavki, sa gomilom podstavki jesu običaji koji se tradicionalno poštuju u našoj zemlji. Oni se prenose s kolena na koleno u porodicama, a generacije su se zabavljale poštujući ih. Kada pravite svoju listu, uzimate u obzir ono što vi već znate, šta vaš partner želi, a kada se raspitate kod familije, ova lista raste i raste. Na vama je da odaberete kojih ćete se običaja pridržavati, a mi smo uzimajući u obzir mnogo mladenaca napravili prosek i ovih osam običaja se najviše poštuje u Srbiji, pa ako vam je lakše, krenite od njih, potom možete dodavati ili oduzimati, kako god vam se hoće, jer venčanje je ipak vaš dan u kom treba da uživate i uz to da se dobro zabavite. Pa da krenemo!

1. Kićenje

Kada kažemo kićenje, ovde se podrazumeva kuća iliti kapija i svatovi, ali mislimo i na to kada mlada svečano kiti svog kuma, devera i mladoženju.

2. Čuvena kupovina mlade

Ovo je jedan od zabavnijih običaja koji nasmeje sve svatove, a dešava se tako što kada se dođe po mladu u njenu kuću, dever mora da kupi mladu od njenog brata, uz cenkanje. Cena se najčešće usaglasi kada su svi na izmaku suza od smeha. Tek nakon što brat proda mladu i dozvoli prolaz, mlada se prvi put pojavljuje pred mladoženjine svatove.

3. Mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici

Kada se običaj broj dva završi, mladoženja može prvi put da vidi mladu u venčanici, smatra se da pre toga ne valja da je vidi i da je to loš znak. Zato se mlada krije dok kupovina ne prođe.

4. Nešto novo, nešto pozajmljeno…

O ovom običaju pisali smo detaljnije, pa možete pročitati ovde tekst o svim detaljima vezanim za ovu stavku. Nešto novo obično bude venčanica, nešto pozajmljeno najčešće je podvezica od kume ili deveruše recimo. Nešto staro može biti komad porodičnog nakita, a nešto plavo detalj kao što je donji veš ili cipele.

5. Bidermajer

Zašto mlada baca bidermajer, detaljnije možete pročitati ovde, ali verujemo da vam je ovaj običaj poznat i da ćete sigurno baciti svoj bidermajer devojkama koje čekaju da stanu na ludi kamen.

6, Prvi ples

Mladenački ples ili prvi ples novog bračnog para je poseban trenutak, zato su sve oči gostiju uprte u njih, ali biće im i načuljene uši jer tada se svira njihova pesma.

7. Sečenje torte

Sečenje torte je takođe jedan od momenata koji se dugo pamti, to mladenci rade zajedno i jedan drugome daju tortu da probaju, a zatim nazdravljaju šampanjcem međusobno najpre, pa sa kumovima i ostalim gostima.

8. Gazda u kući

Poslednji na našoj listi, ali ne i najmanje važan, jeste običaj takozvanog gaženja. Naime, nakon proglašenja supružnika ako mlada zgazi cipelom svog supruga, veruje se da će ona voditi glavnu reč u kući.

 

Koji ćete od navedenih običaja sigurno sprovesti?