Zašto bacamo bidermajer?

Da li ste se nekad zapitali odakle i od kada zapravo potiče ovaj običaj?

Iako je bidermajer reč nemačkog porekla, pretpostavlja se da ova tradicija vodi poreklo iz Francuske. Tvrdi se da je običaj bio da svako od gostiju uzme makar delić mladine venčanice za sreću. U to nije teško poverovati jer je kod nas običaj i danas da se uzme komadić odeće oca koji slavi rođenje deteta. No, kada su mlade u pitanju, ova tradicija je opasna kako za mladinu venčanicu tako i za njeno zdravlje, pa su mlade spontano smislile da bace buket cveća i tako omoguće svojim gostima da uzmu makar delić mladalačke sreće.

Drugo verovanje kaže da je mladoženja bacao buket cveća gostima da odvrati one koji su pratili mladence do postelje ne bi li se uverili da je mlada zaista nevina.

Danas mlada baca buket okrenuta svatovima leđima, hvataju ga neudate devojke, a veruje se da će se ona koja ga uhvati sledeća udati. Bez obzira na to da li verujete u to ili ne, bidermajer je detalj uz koji svaka venčanica postaje kompletna jer dok mlada hoda ka oltaru i nosi buket u rukama, to je slika koja se pamti i posle venčanja.