Glavne uloge na venčanju

Šta radi kum, šta stari svat, šta se očekuje od devera, vreme je da obnovite gradivo i saznate šta su čije uloge na venčanju .

Pored bezbroj starih običaja koje svako sa iskustvom dodaje na vašu listu, ne smete ostati zbunjeni. Zato smo pripremili kratak vodič o tome šta ko treba da radi na vešem venčanju i koja je njegova uloga, a običaje selektujte kasnije.
Zna se da glavnu ulogu igraju mladenci i da je ovo vaš dan, pa tu nema dileme, ali zato što se gostiju tiče postoji nekoliko onih važnijih od drugih, koji igraju sporedne uloge na vašem venčanju.

KUMOVI

Ne kaže se slučajno da kum nije dugme, jer on kumstvom postaje deo vaše porodice. Detaljnije o značaju kumstva možete pročitati ovde, o tome smo već pisali. Ono po čemu je njegova uloga pre i tokom venčanja važna jeste, između ostalog, i činjenica da kum ili kuma organizuju momačko ili devojačko veče. Kum se takođe smatra duhovnim vođom, pa ukoliko imate tremu pred venčanje ili neke nedoumice, tada on uskače u pomoć. Što se kume tiče, običaj je i da ona sa mladom bira venčanicu, cipele, šminku i frizuru, ali i obezbeđuje čuveni bidermajer.

STARI SVAT

Najprostije rečeno, stari svat je, uz kuma, drugi svedok na venčanju. Ovo se najčešće odnosi na tradicionalna venčanja, pa je pored kuma on najpoštovaniji gost. Osim potpisa, njegova uloga u nekim krajevima jeste da bude na čelu kolone svatova kao najvažniji svat, kako i sam naziv kaže – stari svat.

DEVER

Za slučaj da ste zaboravili, dever je zapravo mladoženjin brat. Kada je reč o tradicionalnim venčanjima, on je taj koji učestvuje u „kupovini mlade“ zajedno sa mladinim bratom. Odnosno on je taj koji je „kupuje“ od mladinog brata. Kada se ovaj običaj završi, dever u ime mladoženje preuzima nevestu od brata i njegovo zaduženje je da je čuva do venčanja, ali i tokom proslave. Prema starim običajima, dever za mladu kupuje prsten i cipele koje će nositi na venčanju.