Sve o pravoslavnom venčanju

Pre nego što se upustite u organizaciju svečanosti kao što je venčanje, važno je da najpre odlučite da li će ono biti građansko, crkveno ili i jedno i drugo. Izbor partnera, venčanice, lokacije i gostiju je na vama, ali kada je reč o crkvenom, pravoslavnom venčanju, postoje pravila koje ne smete zaboraviti. Zato je najbolje da pređete stavke na našoj listi koja će vam pomoći da nešto slučajno ne izostavite.

 

  1. Kada birate kumove, važno je da znate da oni moraju biti kršteni. Takođe, vi i vaš budući suprug morate biti kršteni u crkvi.

 

  1. Vodite računa o datumu, jer u vreme posta nije moguće zakazati venčanje, kao ni za dane kada se posti, a to su sreda i petak.

 

  1. Prema pravilima Srpske pravoslavne crkve, obred venčanja obavlja se u toku prepodneva.

 

  1. Na vreme pripremite: burme, pehar, crno vino, sveće koje moraju biti kupljene u crkvi i belo platno.

 

  1. Što se dokumenata tiče, već prilikom zakazivanja venčanja koje morate obaviti nekoliko meseci (najbolje šest) ranije morate imati crkvenu krštenicu i važeći lični dokument.

 

Sveće simbolizuju večnu svetlost i čistotu, burme na desnoj ruci vernost do kraja života, kruna je simbol kruga bez prekida bračne zajednice. Pehar iliti zajednička čaša od srebra zamena je za svetu tajnu pričešća. Srpsko belo platno kojim se mladencima vezuju desne ruke čin je koji simbolizuje večnu životnu vezanost.