Kako je počelo kićenje svatova

U moru običaja koje ćete na svom venčanju ispoštovati ili nećete, ovaj se ne postavlja kao pitanje – kićenje svatova je obavezno!

Ako ste se pitali kako je došlo do ovog običaja, odnosno kako je on nastao i primio se u narodu, našli smo odgovor tako što smo pitali naše bake. Njihove priče su se podudarile i došli smo do prave istorije. Evo ovako: nekada davno kićenje svatova izgledalo je tako što mlade devojke – obavezno neudate a spremne za udaju – kite svatove kako bi ih tako slobodni momci spremni za ženidbu primetili. Darivanje za kićenje, odnosno novac došao je sa muške strane jer da bi devojke primetili momci u moru momaka koje treba da okite, oni su darivanjem želeli da se istaknu. Tako se to primilo u narodu i ostalo do danas.

Sada je običaj ipak malo drugačiji. Kićenje svatova obavljaju mlade devojke, često devojčice, i daruju ih svi svatovi, a ne samo momci. Postoje razna verovanja šta simboliše kićenje svatova – od toga da tek kada su okićeni dele sreću sa mladencima tog dana, pa do toga da samo okićeni mogu učestvovati u ceremoniji. No, svi gosti lepše izgledaju kada su okićeni i to je razlog zbog koga ovaj običaj neće skoro sići sa liste onih koji se obavezo poštuju na venčanju.