Zašto nosimo burmu na desnoj ruci?

Verovatno ste se do sada zapitali na kojoj ruci se nosi verenički prsten, a na kojoj burma. Iako ne sumnjamo da ste odgovore već potražile, danas vam ipak otkrivamo zašto se bračno prstenje nosi baš na desnoj ruci.

Naime, još od vremena starih Egipćana smatralo se da je razmena prstenja obećanje bračnog para na večnu ljubav, a krug kao simbol večnosti bez početaka i kraja idealan je oblik koji je opstao do danas. Materijal je takođe važan, pa što je materija od koje je prsten sačinjen izdržljivija i bogatija, to će i ljubav biti trajnija.Kada je reč o levoj ili desnoj ruci, pravila se razlikuju, pa neke zemlje i kulture nalažu da se burma nosi na domalom prstu leve ruke jer verovanje kaže da je leva ruka idealna za burmu zbog toga što se od srca na levoj strani aortom do leve ruke prenose poruke.

Kod nas je obrnuta situacija. Prema narodnom verovanju, na levom ramenu stoji đavo, pa se leva strana vezuje za nešto nepovoljno, dok je desna strana rezervisana za svetlo, čiste emocije, dobro i sve pozitivno čega se možete setiti. Zato, kada se verite, verenički prsten ide na domali prst desne ruke, dok na dan venčanja to mesto zauzima burma, a verenički može da ostane zajedno sa njom na istom prstu ili da se preseli na domali prst leve ruke – na vama je da odaberete!