Zašto mladoženja obara jabuku?

Otkrivamo vam šta se krije iza poznatog srpskog običaja prilikom kog mladoženja mora da pogodi jabuku!

Poznato je da srpske svadbe imaju mnogo tradicionalnih običaja, a jedan, strancima neobičan, a nama najzanimljiviji jeste onaj kada mladoženja puškom gađa jabuku kao uslov da zakorači u dvorište mlade.

Jabuka se tradicionalno postavlja na najvišu tačku na drvetu, u dvorištu mladine kuće ili krov ako nema drveća u dvorištu. Mladoženjin zadatak jeste da puca u jabuku i pogodi je ili obori jer to pokazuje, kako tradicija kaže, njegovu sposobnost da može uspešno i umešno da brani, čuva i štiti svoju buduću suprugu, ali i decu kada se porodica proširi. Da bi prošao prag kuće, mora da pogodi jabuku, pa pucanje nekad bude uspešno iz prve, dok nekad mladoženja tek iz više pokušaja pogodi i obori čuvenu jabuku.

Po tradiciji se zatim ulazi u dvorište ili kuću i dolazi do vrata sobe u kojoj je mlada. Tu se dešava još jedan čuveni i veoma zanimljiv običaj. Sada su glavni akteri mladin brat i dever, koji pregovaraju o kupovini mlade.

Nakon toga mlada izlazi iz sobe u veličanstvenoj venčanici sa velom preko glave i to je prvi trenutak kada mladoženja ugleda svoju mladu.

I venčanje može da počne!