Crkve u Beogradu za pravoslavno venčanje

Izdvojili smo najlepša mesta za crkveno venčanje u Beogradu, birajte!

Pravoslavno venčanje je poseban čin, zato verujemo da s pažnjom promišljate gde će se ono održati. Napravili smo listu najlepših crkava u Beogradu koje nikako ne smeju da vam promaknu!

Crkva Svetog Marka

Građena od 1931. do 1940. godine Crkva Svetog Marka nalazi se na Tašmajdanu. Oblikovana je u duhu arhitekture srpsko-vizantijskog stila. Odmah posle Hrama Svetog Save ova crkva je najmonumentalnija građevina ovog tipa u Beogradu. Kao jedan od simbola grada nezaobilazna je tačka svih prolaznika kroz Beograd, a Tašmajdanski park, u kome se nalazi, savršena je lokacija za vaše svatove, zar ne?

Crkva Ružica

Bogorodičina crkva Ružica nalazi se na Kalemegdanu, tačnije u severoistočnom delu tvrđave. Tačno vreme kada je ova crkva napravljena i ko je učestvovao u gradnji do dana današnjeg nije utvrđeno, ali utvrđeno je da je ovo najstarija beogradska crkva, a mi ćemo dodati da je njen izgled najromantičniji.

Hram Svetog Save

Najveći srpski pravoslavni hram, Hram Svetog Save najveći je pravoslavni hram na Balkanu. Nalazi se na opštini Vračar, a o prepoznatljivosti objekta govore razglednice grada Beograda sa kojih ne izostaje kao njegov sastavni deo. Ova monumentalna građevina izbor je mnogih mladenaca, a tokom letnjih meseci platou ispred hrama nalazi se i fontana koja svojim dinamičnim radom poboljšava utisak svih prisutnih.

Saborna crkva

Smeštena na raskršću ulica Sime Markovića i Kralja Petra, ova crkva je nepokretno kulturno dobro i ima status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Svojom arhitekturom, umetničkim delima i riznicom predmeta koje čuva, ona se smatra izuzetnim spomenikom kulture grada Beograda, ali i Srbije.

Crkva Svetog Aleksandra Nevskog

Ova crkva nalazi se na Dorćolu, izrađena je 1877. godine i u njoj se nalaze spomenici ruskom caru Nikolaju II i kralju Aleksandru Karađorđeviću. Njena bela unutrašnjost i luster od kristala daju svečanu notu svakom činu, a posebno venčanjima.

Crkva Svetog Vasilija Ostroškog

Nalazi se na Bežanijskoj kosi, a podignuta je posle Drugog svetskog rada od priloga poštovaoca dela Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Crkva i crkveno dvorište na listi su lepših okruženja koja mladenci često biraju za venčanje, a ukoliko ste nekada tamo kročili, znate i zašto.