Mini-vodič za venčanice

Ako ste se zapitali šta znači kada vam kažu da je venčanica princeza ili sirena, onda ste na pravom mestu da to saznate jer ovde smo da Vam ukažemo na to koje su osnovne razlike između krojeva venčanica.

Princeza venčanica
Ovaj kroj venčanice još nazivaju i balskom haljinom, a sam naziv već nagoveštava o čemu je reč. To su venčanice koje imaju naglašen donji deo baš kao kod princeza i kraljica iz crtanih filmova ili kakve pamtimo iz istorije. Bilo da je gornji deo venčanice korset ili uzak i dekoltiran, donji deo, od struka pa do poda, jeste što širi. Nekada tu suknju u donjem delu čine sojevi materijala, a nekada se služimo krinolinom iliti popularnije nazvanom korpom za venčanice.


Venčanica A-kroja
Kao što i samo ime kaže, ovde je slovo A u fokusu, zapravo od struka do poda haljina se širi baš kao slovo A. Za razliku od princeza venčanice, A-kroj je samo skrojen tako da se glohasto širi blago od struka nadole, nema dodatnih slojeva materijala, niti korpu koja drastično naglašava donji deo, već je više kao haljina is šezdesetih godina, naglašenog struka, samo ovoga puta do poda. Ovo je omiljeni model većine Odiva jer odgovara gotovo svakoj građi ženskog tela.


Venčanica ravnog kroja
Za razliku od princeze, ova venčanica nema naglašen struk, niti kukove, niti bilo koji deo. Vrlo je elegantna i od ramena do poda je približno iste širine. Namenjena je devojkama koje nemaju naglašene kukove i sinonim je za minimalistički stil.

Sirena venčanica
Ovaj model je naročito popularan poslednjih godina, kako internacionalno tako i kod nas. Ako bismo morali najjednostavnije da opišemo kroj ovog modela, to bi bilo ovako – uska haljina do kolena, odakle se širi kao rep sirene. Ovaj model posebno naglašava ženstvenu figuru tela, pa se zato mlade često odlučuju baš za sirena venčanicu.


Venčanica u grčkom stilu
Kao u vreme antičkih Grka ili Rimljana, ova venčanica je karakteristična po tome što naglašava gornji deo tela. Haljina je sečena ispod grudi, gde je i njen najuži deo, odakle se spušta elegantno do poda. Ovakav model naglašava grudi i ramena, a fokus je na licu mlade. Spada u elegantne venčanice koje često biraju mlade koje su u drugom stanju.