Podvezica za mladu – da ili ne?

Ako se pitate da li ćete nositi podvezicu na svom venčanju ili ne, dajemo vam odgovor kako je ovaj običaj počeo da se poštuje i šta znači, pa odlučite same

 

Čuvena podvezica za mladu nastala je još u 14. veku, kada se smatralo da mladina venčanica i sve na njoj donosi sreću, pa se u nekim krajevima dešavalo da gosti cepkaju i uzimaju delove venčanice ili ostalog aksesoara kako bi malo sreće poneli sa sobom. Jedan od tih delova bila je i podvezica koja je tada samo držala čarape i nije imala današnje značenje.

Postoji i običaj po kome se podvezica pozajmljuje od srećno udate mlade kako bi i drugoj mladi brak bio med i mleko kao prvoj. Time poštujete i onaj deo običaja – nešto novo, nešto staro, nešto pozajmljeno i nešto plavo.

No, vratimo se podvezici – danas je ona zapravo muški bidermajer kratko rečeno. Mladoženja je skida zubima i baca drugim neoženjenim muškarcima, a onaj koji je uhvati sledeći će se oženiti. To je jedan od zabavnijih trenutaka u kome uživaju mlađi gosti na svadbi, što je i očekivano. Nije jedan od obaveznih običaja, pa je na vama da li ćete ga usvojiti ili pak zaobići. Uostalom on nije deo naše tradicije već nam dolazi iz Evrope.