10 svadbenih običaja u Srbiji

Tradicionalno venčanje na srpski način zahteva da se pridržavate običaja. Koji birate?

 

Kada se pripremate za svadbu i razgovarate sa prijateljima, porodicom ili rodbinom, postavlja se pitanje koji od običaja ćete usvojiti i primeniti na svojoj svadbi. Kako ne bi bilo dvoumica, mi smo pripremili listu od 10 najzastupljenijih običaja u našoj zemlji kako biste se što lakše odlučili koji ćete ispoštovati, a koji ćete ipak zaobići i ostaviti ga za neke druge mladence. Ne samo da svaki od običaja ima svoju simboliku već pruža i zabavu svim prisutnim gostima na vašem venčanju.

 

Gađanje jabuke puškom

Čuveni običaj od davnina koji zabavlja sve svatove jeste da tast, a negde kum nosi pušku i gađa jabuku na drvetu ispred mladine kuće kada svatovi sa mladoženjom dođu po nju. Tradicija nalaže da se do mlade ne može doći dok se jabuka sa drveta ne skine.

 

Bacanje sita

Kada mlada baca sito na krov kuće, to simbolizuje zdravlje, veselje i plodan brak. To sve ona donosi u kuću svojim dolaskom, a verovanje kaže da ako se sito zadrži na krovu kuće, tako će i biti.

 

 

Bacanje pogače

Ne baca samo mlada bidermajer ili sito, već i stari svat u ovom slučaju baca svatovima pogaču koju je svekrva umesila. Ko uhvati pogaču, ženi se sledeći, a stari svat zagrljajem čestita.

 

Kićenje kapije

Mladina kapija se po tradiciji kiti cvećem, mašnama i tilom, a tako okićen venac stoji do verskog praznika Mladenci.

 

 

Ko je glavni

Ko će biti gazda u kući, odlučuje podatak ko je koga prvi zgazio nogom nakon što mladenci izgovore čuveno DA i zvanično stupe u brak.

 

 

Bidermajer

Nakon venčanja, mlada baca bidermajer, a koja ga devojka uhvati, po verovanju, staje sledeća na ludi kamen. Detaljnije o ovom običaju pročitajte u našem tekstu Zašto bacamo bidermajer?

Darivanje mlade

Mladu daruje mladoženja vereničkim prstenom, njen svekar i svekrva daruju je zlatnom ogrlicom, narukvicom i minđušama, a zatim svi gosti parama kada je pozdravljaju, ali ovo vam je već poznato. Ona uzvraća darovima na kraju svadbe ispraćajući članove muževljeve porodice poklonima kao što su košulje, platno, peškiri ili slično.

 

Darivanje mladoženje

Tradicija kaže da mladoženja, kada nakon venčanog čina sedne za ručak sa svim gostima, ne sme da krene da jede dok mu neko iz mladine porodice, tast ili tašta ne stave dar u tanjir, što običnu bude simbolična svota novca ili ne tako simboličan komad zlatnog nakita.

 

 

Ispraćaj kuma sa svadbe

U ovom slučaju imamo dva običaja! Jedan kaže da kum kada želi da krene sa svadbe kući, ne sme da zgazi tlo, pa mu se daju dve stolice na kojima on mora da gazi dok ne izađe sa svadbe, a da mu pri tome niko ne pomaže. Drugi, onaj koji se češće praktikuje, jeste da kuma mora da prati muzika sa svadbe, iliti jedan deo muzike, a to najčešće budu trubači.

 

Crven konac oko struka

Možda vam je poznata narodna pesma sa ovim naslovom, ali ovde nije reč o njoj. Naime, običaj nalaže da mlada vezuje crven konac oko struka preko venčanice koji se kida čim se čuju sirene automobila koji voze svatovi. Kada joj deveruše kidaju konac, verovanje kaže da ako ga lako pokidaju, mlada će se s lakoćom poroditi