Najlepši manastiri Srbije za pravoslavno venčanje

Ukoliko još uvek niste pronašli crkvu i zakazali termin venčanja, predlažemo da razmislite o manastirima kao mogućnosti, jer oni su istovremeno i među najlepšim lokacijama na kojima se možete venčati. Zanimljivo je da Srbija ima čak 212 manastira i da je izbor veliki na koju god stranu naše zemlje da se uputite. Koji manastir će obeležiti vaše venčanje, to ćete sami odlučiti, a mi se nadamo da će vam naši predlozi pomoći i inspirisati vašu odluku.

 

Ljubostinja

Zadužbina kneginje Milice iz 14. veka nalazi se u blizini Trstenika, nedaleko od planinske reke. Ovo je jedan od najlepših srpskih manastira, a njegovo predivno prirodno okruženje zaokružuje lepotu ovog arhitektonskog zdanja, pa se nameće kao savršen za venčanje.

 

Sopoćani

Kralj Stefan Uroš I podigao je Sopoćane u Rasu, nekadašnjem središtu srpske države. Danas je ovo nezaobilazna stanica svih koji prolaze tim krajem, pa ako ste nađete na putu, proverite i sami zašto, možda ćete tada znati termin svog venčanja.

 

Žiča

Između Mataruške Banje i Kraljeva nalazi se manastir Žiča, koji je jedan od najupečatljivijih zdanja zbog svoje fasade crvene boje, a podigao ga je kralj Stefan Prvovenčani.

 

Studenica

Nedaleko od Kraljeva, u dolini borove šume, nalazi se jedan od najfascinantnijih srpskih manastira sa freskama iz 13. i 14. veka, a podigao ga je Stefan Nemanja kao svoju glavnu zadužbinu.

 

Manasija

Jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture, tačnije moravske škole, potiče iz 15. veka, a podigao ga je despot Stefan Lazarević. Sam manastir sa okolnim zidinama fascinira već na samom ulasku, pa ne sumnjamo da ćete želeti baš ovde da kažete svoje čuveno DA.

 

Mileševa

Utvrđen u prvoj polovini 13. veka, u ovom manastiru u blizini Prijepolja prvobitno su bile položene mošti Svetog Save, koje su 300 godina kasnije spalili Turci na Vračaru. No, Mileševa je poznata po još jednoj stvari. Naime, u njoj je jedna od najlepših i najčuvenijih fresaka – Beli anđeo. Sada zamislite svoje venčanje pred oltarom.